wtorek, 26 września 2017

Karpatka

Witam,
Klasyczna karpatka, choć w nietypowym wydaniu. Co prawda nie będzie tego widać na zdjęciach, ale w smaku czuć było odmianę. Mowa tutaj o budyniu, bowiem na życzenie mojego męża użyłam budyniu bananowego. Nie do końca byłam przekonana, co do tego pomysłu, ale okazał się trafiony. Zachęcam do eksperymentowania ze smakami!



Składniki:
   Ciasto:
125 g masła
200 ml wody (1 szklanka) 
120 g mąki (1 szklanka)
5 małych jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
   Krem
2 budynie bez cukru
60 g cukru (1/4 szklanki)
750 ml mleka
200 g miękkiego masła

Wykonanie
Masło i wodę zagotować. Wsypać mąkę i ucierać drewnianą łyżką aż powstanie zwarta masa. Pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić budynie z cukrem w pomniejszonej ilości mleka. Również odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy na ciasto dodać jajka, proszek do pieczenia oraz sól i zmiksować. Dużą, prostokątną blachę posmarować masłem i oprószyć mąką. Rozsmarować na niej połowę ciasta. Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 200˚C. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
Do wystudzonego budyniu dodać masło i zmiksować. Krem wyłożyć na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz