poniedziałek, 31 lipca 2017

Bananowe z kremem jogurtowym

Witam,
Nadrabiam zaległości po dłuższej nieobecności spowodowanej zamieszaniem w pracy... Zacznę od ciasta lekkiego w smaku i w kaloriach (może nie dla tych, co na ścisłej diecie, ale myślę że kawałek nie powinien aż tak popsuć im rezultatów). Dla lubiących mocno słodkie ciasta pewnie nie będzie satysfakcjonujący, lecz w upały przydaje się puszyste ciasto na jogurcie. Moje grono jurorskie poleca... ;)




    Składniki:
   Biszkopt:
4 jajka
100 g mąki tortowej (niepełna szklanka)
120 g cukru (trochę ponad 1/2 szklanki)
cukier wanilinowy (opakowanie 16 g)
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
   Krem:
800 g jogurtu naturalnego
4-5 łyżek cukru pudru (albo więcej, jak ktoś woli słodsze)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny + ciepła woda
200 ml zimnego mleka
Śnieżka
   Dodatkowo:
6 bananów
sok z cytryny (ja nie użyłam i dlatego mi trochę czerniał banan)
czekolada (starczyły mi 3 linijki, ale ilość według uznania) lub wiórki czekoladowe

    Wykonanie:
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać połowę cukru i wymieszać na lśniącą masę.
Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym na jasną masę. Dodawać stopniowo do białek delikatnie mieszając. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem. Wymieszać do połączenie składników.
Dno blaszki kwadratowej wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec ok. 40-45 min. w temperaturze 180˚C.
Po wyjęciu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na dwa blaty.
Kiedy ciasto będzie stygło można wykonać krem. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i wymieszać aż się rozpuści. Pozostawić do napęcznienia.
Do mleka dodać Śnieżkę i ubić na gęstą masę. 
Do jogurtu dodać cukry i wymieszać. Dwie łyżki jogurtu dodać do żelatyny i wymieszać, a następnie przelać do pozostałego jogurtu i dobrze wymieszać mikserem. Do jogurtu dodać ubitą Śnieżkę i znowu wymieszać.
Banany obrać. Trzy z nich przekroić wzdłuż na połówki, trzy natomiast pokroić na małe kawałki i wszystko pokropić sokiem z cytryny.
Na dolny blat wylać 1/3 kremu i równomiernie porozkładać połówki bananów. Następnie wylać połowę pozostałej masy i nakryć drugim blatem. Do pozostałego kremu dodać kawałki bananów i wymieszać. Wylać na drugi blat. Na wierzch zetrzeć ulubioną czekoladę lub wysypać wiórki czekoladowe. 




Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz