Zainspirowana niedawną rozmową w gronie rodzinnym na temat masła orzechowego, zdecydowałam się na przypomnienie sobie, jak smakowały mufinki z masłem orzechowym. Nie zawiodłam się i tym razem, bo połączenie słodkiego ciasta ze słonym masełkiem orzechowym to świetny pomysł, a jeszcze ze szklaneczką mleka, to już rozpusta. Nic skomplikowanego w przygotowaniu, nawet nie potrzeba miksera, więc jeśli ktoś lubi mufinki to polecam zdecydowanie.
Składniki:
260 g mąki (2 1/4 szklanki)
150 g cukru (3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
225 ml mleka (1 1/4 szklanki)
125 g margaryny
1 jajko
garść dowolnych orzechów (u mnie włoskie i migdały)
szczypta soli
masło orzechowe
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić. Orzechy posiekać na drobne kawałki.
Wszystkie składniki, oprócz masła orzechowego, wymieszać łyżką lub szpatułką w misce.
Formę na mufinki wyłożyć papilotkami i wlać do każdej z nich po trochu ciasta. Na nie wyłożyć po łyżeczce masła orzechowego i wypełnić papilotkę ciastem, żeby przykryło masło.
Piec ok. 25 min w temperaturze 200˚C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz