Dziś zaprezentuję jak zrobiłam czekoladową miseczkę. Wykonana została na prezent i obdarowana podsunęła mi pomysł na jej wykorzystanie. Nadaje się bowiem świetnie jako miseczka do lodów. Muszę to kiedyś spróbować. Nie polecam tylko robić w trakcie upałów, bo można się nieźle ubrudzić i trzeba być bardzo delikatnym, gdyż czekolada szybko traci wtedy stabilność.
tabliczka ulubionej czekolady,
niewielka miseczkafolia aluminiowa
papier do pieczenia/woreczek strunowy/woreczek foliowy
oraz jakaś podstawka
Wykonanie:
Zewnętrzną ściankę miseczki owinąć folią aluminiową i ustawić do góry dnem na podstawce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Niewielką część przelać tworząc dno naszej miseczki. Resztę przełożyć do woreczka, odciąć w nim narożnik i rozlewać na boki miseczki pamiętając, żeby było dobre połączenie z wykonanym wcześniej denkiem.
Miseczkę wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Po wyjęciu z lodówki odciąć nadmiar czekolady, która się rozlała (jeśli taka była) i odwrócić naszą miseczkę dnem do dołu. Odgiąć folię aluminiową i wyjąć miseczek służącą za formę. Następnie zedrzeć folię aluminiową i gotowe.
Miłej zabawy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz