Muszę przyznać, że dzisiejsze ciasto przeszło moje wszelkie oczekiwania. Zbierałam się do niego już jakiś czas, bo uwielbiam te batoniki, jednak odrzucała mnie biała czekolada. Mimo to zwyciężyła moja ciekawość i nawet mój mąż, również nielubiący białej czekolady, stwierdził, że go oszukałam, bo je krem z białej czekolady i mu smakuje. ;) Jedynym minusem jest kaloryczność tego ciasta, ale nadrabia smakiem i łatwością przygotowania. I robi prawdziwą furorę wśród tych, którzy go spróbowali, więc szczerze polecam!
Składniki:
350 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
ok. 200 g herbatników
2 tabliczki białej czekolady
2 tabliczki mlecznej czekolady
3 szklanki płatków Kangus
Wykonanie:
Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
200 ml śmietany ubić na sztywno, dodać do niej mascarpone i zmiksować na wolnych obrotach. Ciągle mieszając powoli dolewać ostudzoną roztopioną białą czekoladę. Wsypać płatki i wymieszać łyżką.
Mleczne czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Resztę śmietany ubić. Stopniowo dodawać do niej wystudzoną roztopioną mleczną czekoladę i wymieszać delikatnie do połączenia.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, na to wylać białą masę, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Na to wylać masę z ciemną czekoladą i posypać płatkami.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz