sobota, 2 stycznia 2016

Świąteczne zaległości - orzechowiec :P

Trzecia część ciast świątecznych ;)
Orzechowiec z bitą śmietaną był moją odpowiedzią na orzechowca mojego szwagra. Może nie jest tak wspaniały jak ten jego, ale zdecydowanie nie mam się czego wstydzić... :P Co prawda ciasto najlepiej smakowało w drugi dzień świąt, kiedy już się trochę zmiękło, jednak to dobra nauczka na przyszłość - zrobić na dwa dni przed jedzeniem...choć nie wiem, jak wtedy przetrwa... ;)
Przepis oparty na www.mojewypieki.com



Składniki:
Ciasto:
500 g mąki (4 i 1/3 szklanki po nutelli)
100 g cukru pudru (1/2 szklanki)
4 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny
2 jajka
cukier waniliowy
łyżeczka sody oczyszczonej
Bita śmietana:
350 ml śmietany kremówki
cukier puder
2 śmietan-fixy
Warstwa orzechowa:
250 g orzechów włoskich
75 g margaryny
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu

Wykonanie:

Ciasto zagnieść z podanych składników i podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy (chyba, że ktoś ma dwie takie blaszki, to można obie części upiec razem, tylko wcześniej trzeba przygotować warstwę orzechową) i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 15 min.

W tym czasie zrobić warstwę orzechową. Orzechy posiekać. Masło zagotować z cukrem i miodem aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać orzechy i chwilę pogotować.


Po upieczeniu pierwszej warstwy, drugą część ciasta rozprowadzić na tej samej blaszce wyłożonej papierem i wyłożyć na nią masę orzechową. Piec do 20 min.


Najlepiej dzień później ubić śmietanę, pod koniec dodając do niej puder do smaku i śmietan-fixy. Wyłożyć na spodni blat i przykryć blatem z orzechami. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

Smacznego! ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz