czwartek, 20 grudnia 2018

Tort piernikowy

Witam,
Świąteczne przygotowania w pełni, ale jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wypieki to polecam torcik piernikowy. Jest to wariacja na temat tradycyjnego piernika, którego nie trzeba robić z wyprzedzeniem, a forma jest bardziej uroczysta. Dodatkowo zestawienie smaków zaspokoi każde podniebienie. Spróbujcie sami!



  Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej (3 1/2 szklanki)
440 g cukru trzcinowego (2 1/3 szklanki)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
6 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
250 g masła
4 jajka
2 1/2 łyżki miodu
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
200 ml mleka
szczypta soli
Krem:
400 g śmietany 30%
300 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
fix do śmietany
Dodatkowo:
słoik powideł śliwkowych
kawa do nasączenia

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem przez kilka minut. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i sól a następnie wymieszać do uzyskana konsystencji mokrego piasku. Następnie wbijać po jednym jajku ciągle mieszając.
Do ciasta dodać miód, skórkę pomarańczy oraz mleko i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej połowę ciasta. Piec ok 40 min w temperaturze 180°C. To samo z drugą połową ciasta.
Śmietanę i serek mascarpone umieścić w dużej misce i ubić poczynając od niskich obrotów i stopniowo zwiększając. Pod koniec dodać cukier puder i fix do śmietany.
Ostudzone ciasta przeciąć na pół, żeby powstały 4 blaty. Pierwszy z nich nasączyć kawą, wyłożyć warstwę powideł i na nie 1/4 masy śmietanowej (lub troszkę więcej, bo wierzchnia partia może być mniejsza). Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, następnie nasączyć blat wierzchni i rozsmarować na nim masę śmietanową i dowolnie ozdobić.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz