wtorek, 8 stycznia 2019

Ciasto korzenne bez pieczenia

Witam,
Jeszcze w zimowej poświątecznej atmosferze mam Wam do zaproponowania ciasto na herbatnikach korzennych, więc bez pieczenia. Trochę trzeba się jedynie naukładać ;). Do herbatników dołączy krem śmietanowy, delikatniejszy przez zastosowanie kwaśnej śmietany, oraz powidła śliwkowe. Świetny pomysł na święta, ale również na całą zimę. Przepis na podstawie bloga "moje wypieki". Spróbujcie sami!




Składniki:
1000 g herbatników korzennych
1000 ml śmietany słodkiej 36%
300 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
cukier puder
16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
kilka kropel aromatu migdałowego
2 słoiczki powideł śliwkowych

Wykonanie:
Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej ułożyć warstwę herbatników (na zdjęciu jest to już kolejna warstwa).
Obydwie śmietany ubić na gęsty krem z dodatkiem obu cukrów. Pod koniec dodać aromat i ubić do połączenia. Na herbatniki wyłożyć 1/5 kremu.
Następnie znów herbatniki i tak w kółko. Jedynie w drugiej i czwartej warstwie na herbatniki wyłożyć najpierw powidła, a dopiero później przykryć kremem.
Ostatnią warstwę kremu można posypać kakaem 
i odstawić na kilka godzin lub najlepiej na noc do lodówki, żeby herbatniki zmiękły. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz