piątek, 14 grudnia 2018

Bitki z makiem

Witam!
Grudzień i okres świąteczny to sezon na mak. Nie zawsze jednak mamy ochotę na ciasta napakowane makiem, stąd moja propozycja na ciasteczka z dodatkiem maku. Nie są za słodkie, a jako że są niewielkie pasują idealnie na kęs. Oczywiście, można również wykonać je bez maku, jednak ja uwielbiam mak, więc się zajadam taką wersją.



Składniki:
3 jajka
80 g cukru (niecałe 1/2 szklanki)
75 b mąki pszennej (trochę ponad 1/2 szklanki)
20 g mąki ziemniaczanej (płaska łyżka)
słoiczek ulubionego dżemu (moim zdaniem lepiej wyglądają te czerwono-bordowe, ale to tylko kwestia gustu)
mak

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać pojedynczo żółtka ciągle mieszając. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i nakładać na blachę niewielkie krążki w odstępach. Posypać je makiem mniej lub bardziej obficie.
Piec ok. 10-12 min. w temperaturze 180°C do zrumienienia.
Po wystudzeniu przełożyć dżemem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz