wtorek, 6 lutego 2018

Korzenne mufinki z żurawiną

Witam,
Ciągle w klimacie zimowym, chciałam Wam przedstawić przepis na pyszne mufinki, o lekko piernikowym smaku z kwaskowatą żurawiną. Bardzo przyjemne połączenie. Spróbujcie sami!




Składniki:
180 g mąki tortowej (ok. 1 1/2 szklanki)
150 g masła
60 g jasnego brązowego cukru (ok. 1/4 szklanki
3 jajka
1/2 szklanki miodu
50 ml mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g suszonej żurawiny

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka, ciągle miksując. Dodać płynny miód (jeśli się skrystalizował, należy go rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali). Do masy przesiać mąkę, sodę, proszek oraz przyprawy i wymieszać delikatnie szpatułką dolewając mleko. Gdy ciasto będzie już dobrze wymieszane, dodać żurawinę i wymieszać.
Papilotki lub foremki silikonowe wypełniać do 3/4 wysokości.
Piec ok. 25-30 min w temperaturze 160˚C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz