poniedziałek, 15 stycznia 2018

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Witam,
Dziś domowej roboty skórka pomarańczowa, żeby nie truć się tym co sprzedają w slepach. A skoro sezon na pomarańcze w pełni trzeba korzystać



Składniki:
3 pomarańcze
1 szklanka cukru
1/5 szklanki wody

Pomarańcze sparzyć. Skórkę pokroić na ćwiartki i obrać pomarańcze. Ze skórki wykroić nadmiar białej części.
Pokroić w paseczki
Skórki wrzucić do garneczka, zalać wrzątkiem i pogotować 5 min. Następnie wodę wylać a czynność powtórzyć. Po drugim gotowaniu skórki pokroić w kosteczkę.
W rondelku wodę wymieszać z cukrem i wrzucić skórki.  

Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę oż większość wody wyparuje. Wystudzić na sitku.
Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.
Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz