sobota, 30 grudnia 2017

Drożdżowa strucla z powidłami

Witam,
Któregoś razu teściowa zrobiła taką struclę z dżemem i tak mi zasmakowała, że postanowiłam zrobić ją również sama. Nie wyszła co prawda taka sama, ale jeszcze nad tym popracuje, a jak na razie efekt jest więcej niż zadowalający. Polecam!



Składniki:
370 g mąki pszennej (troszkę więcej niż 3 szklanki)
1 jajko
150 ml mleka
45 g cukru (1/5 szklanki)
łyżeczka cukru wanilinowego
50 g roztopionego masła
7 g drożdży instant
szczypta soli
słoik powideł

Składniki na ciasto połączyć i wyrobić, aż będzie się odrywało od ręki, następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie wyjąć z miski i krótko wyrobić i rozwałkować na długość troszkę większą niż blaszka. Na ciasto wyłożyć powidła. 
Górny i dolny brzeg podwinąć i całość zawinąć w roladę.
Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 min. w temperaturze 180˚C.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz