sobota, 23 grudnia 2017

Choinka szpinakowa

Witam!
W tym roku nie miałam pomysłu co zrobić na wigilię w pracy. Większość potraw miała być na słodko, więc stwierdziłam, że wypada przynieść coś innego. Znalazłam więc przepis na chlebową choinkę ze szpinakiem. Szpinak może średnio się ze świętami kojarzy, ale jest zielony, co do choinki pasuje jak ulał. Wyrób bardzo dobrze się prezentuje, nie jest trudny, a zamiast chlebka do śledzika super pasuje.




Składniki:
550 g mąki pszennej (ok. 4,5 szklanki)
7 g drożdży instant
szczypta soli
280 ml ciepłej wody
450 g mrożonego szpinaku
80 ml śmietany kremówki
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:
Szpinak wrzucić na patelnię i podgrzewając rozmrozić. Dodać drobno pokrojony czosnek i podsmażyć. Dodać ocet oraz śmietanę, przesmażyć chwilę i doprawić do smaku.
Mąkę, drożdże, sól i wodę połączyć z 1/3 przygotowanego szpinaku. Wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na papierze do pieczenia w podłużny kształt i wyciąć z niej choinkę.



Na ciasto wyłożyć masę szpinakową.



Drugą część ciasta rozwałkować na owal i na wałku przenieść na rozsmarowany szpinak. Dociąć na kształt spodniej warstwy. Następnie boki naciąć tak, żeby po środku został pas nieprzecięty i zawinąć każdy z powstałych pasów tworząc gałązki.


  
Odstawić jeszcze na pół godziny do ponownego wyrośnięcia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190˚C na 20 min.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz