sobota, 30 grudnia 2017

Babka z jabłkami

Witam,
Szybciutkie i bardzo łatwe ciasto, które wychodzi pięknie mimo dodania wilgotnego jabłka. Sama się nie spodziewałam, że tak świetnie wyjdzie. Trzeba tylko dopilnować, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Spróbujcie sami! :)



Składniki:
130 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
4 jajka
230 g cukru (1 szklanka)
3/4 szklanki oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jabłka

Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać olej, cały czas mieszając. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać szpatułką. Dorzucić jabłka i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180˚C. Po półgodzinie można zmienić program na grzanie od dołu lub przykryć ciasto pergaminem, żeby się nie spiekło.
Po wystygnięciu można posypać pudrem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz