środa, 15 listopada 2017

Racuchy z jabłkami

Witam,
Jako, że dostaliśmy ostatnio skrzynkę jabłek, zaczęły one królować w mojej kuchni. A najbardziej popularny wyrób z jabłek to racuchy. Mój mąż nie ma nic przeciwko, stąd robiłam je od razu w ilościach nieco większych. Pyszne, tylko stania sporo... :/


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
400 ml jogurtu naturalnego
200 ml mleka
3 łyżki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej

5 jabłek 
sól
+ olej do smażenia

Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na plasterki. Pozostałe składniki wymieszać mikserem. Dodać do nich jabłka i delikatnie wymieszać łyżką.



Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po łyżce ciasta i podsmażyć z obu stron do zarumienienia.



Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz