Ze względu na to, że ostatnio brakuje mi czasu, zajmuję się wypiekiem łatwych i szybkich ciast. W ten trend wpisuje się również dwukolorowe ciasto z owocami. Szybko się je robi, ale też szybko znika z blaszki, więc wszyscy są zadowoleni.
Składniki:
350 g mąki pszennej (3 szklanki)
4 jajka
210 g cukru (1 szklanka)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
150 ml oleju (0,75 szklanki)
150 ml mleka (0,75 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
owoce (u mnie brzoskwinie z kompotu)
Wykonanie:
Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niej mąkę i mleko ciągle mieszając. Dodać olej oraz proszek do pieczenia i wymieszać.
Blaszkę kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią połowę ciasta (mi się trochę więcej wylało).
Do pozostałej części dodać kakao i dobrze wymieszać. Wylać masę na jasne ciasto. Masa jest trochę gęsta więc trzeba delikatnie wylewać, żeby udało się ładnie rozprowadzić.
Na wierzchu poukładać owoce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz