wtorek, 29 sierpnia 2017

Tarta z kremem budyniowym i wiśniami

Witam serdecznie!
Ostatnio chodzą za mną wiśnie, a że moja blaszka do tarty długo nie była wykorzystywana zgodnie z przeznaczeniem, padło na ten rodzaj ciasta. I chyba był to trafiony pomysł, bo mój mąż nie chciał się dzielić z nikim tym ciastem. Spróbujcie sami!




Składniki:
   Ciasto:
180 g mąki (ok. 1 1/2 szklanki)
100 g margaryny
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
   Krem:
1 budyń bez cukru (u mnie śmietankowy)
375 ml mleka
4 łyżki cukru
130 g margaryny
   Dodatkowo:
frużelina wiśniowa lub 
wiśnie (wydrylowane)
cukier
mąka ziemniaczana

Wykonanie:
Margarynę posiekać z przesianą mąką. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny.
Budyń ugotować na zmniejszonej ilości mleka z cukrem, odstawić do ostygnięcia.
Jeśli nie mamy frużeliny można ją teraz wykonać. Wiśnie zagotować z cukrem, żeby puściły soki. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i dodać do wiśni. Właściwa konsystencja to konsystencja kisielu. Odstawić do delikatnego przestygnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Przenieść je na wałku na formę do tarty, wylepić brzegi i ponakłuwać widelcem. Piec ok 15-20 min. w temperaturze 200˚C.
W tym czasie, po ostygnięciu budyniu zmiksować go z margaryną. Krem nakładać na upieczone ciasto.
Na wierzch wyłożyć frużelinę i wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz