wtorek, 29 sierpnia 2017

Cukinia w occie

Witam!
Zachciało mi się przypomnieć sobie smak z dzieciństwa. Kiedyś taką cukinię robiła moja mama, ale przestała już dłuższy czas temu, więc stwierdziłam, że muszę go sobie odświeżyć. Jeszcze czekam aż się zamarynuje, ale na zimę będzie pysznie.




Składniki:
6 niedużych cukinii
6 szklanek wody
3/4 szklanki octu
6 łyżek cukru
3 łyżeczki soli
gorczyca (łyżeczka na słoik)
ziele angielskie
pieprz czarny
ziele angielskie
5 słoików litrowych

Wykonanie:
Słoiki wyparzyć. Cukinie umyć i pokroić na ok. 1-centymetrowe plastry. Poupychać dość ciasno w słoikach i wsypać do każdego łyżeczkę gorczycy. Z pozostałych składników ugotować zalewę. Słoiki zalewać wrzątkiem do przykrycia cukinii. Wytrzeć dokładnie gwint słoika oraz dekielek i zakręcić. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia, ewentualnie, jeśli zalewa nie była wrząca podczas zalewania, spasteryzować. Słoiki włożyć do wyłożonego ściereczką dużego garnka i nalać wody, żeby sięgała do połowy słoików. Gotować ok. 20 min (20 min. od zagotowania) na niewielkim ogniu. Pozostawić w przykrytym garnku do całkowitego ostygnięcia. Na zimę do obiadu jak znalazł. ;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz