piątek, 13 grudnia 2019

Serowe ciasteczka

Witajcie,
Dziś przepis na proste ciasteczka serowe, alternatywa dla zwykłych maślanych czy kruchych. Wyglądem przypominają ciastka z ciasta francuskiego i smakują równie dobrze, jeśli nie lepiej. ;)
Polecam, bo małe ciasteczka są dobre na poczęstunek dla większej liczby osób, bo sztuk wychodzi sporo. U mnie dwie takie blachy:



Składniki:
200 g twarogu półtłustego, gniecionego widelcem (dla takiej ilości nie chce mi się myć później maszynki, więc wystarczy zgnieść widelcem, jednak jeśli ktoś robi z wielokrotności proporcji, to można zmielić)
175 g masła
200 g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki)
1 jajko
szczypta soli
dodatkowo: cukier w kryształkach, najlepiej brązowy jasny

Wykonanie:
Zimne masło posiekać z mąką, dodać twaróg, jajko oraz sól i szybko zagnieść tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki sera, nic się nie stanie. Następnie, ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i rozwałkować je na ok. 0,5 cm. Pokroić na niewielkie kwadraciki, jeśli ktoś posiada, można to zrobić radełkiem, będzie szybciej. Każdy kwadracik "maczać" w cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Można przed zanurzeniem w cukrze, posmarować kwadraciki roztrzepanym białku jajka, jednak uważam, że daje to za dużą ilość cukru na każdym kawałku, więc polecam sobie to darować.
Tak przygotowane ciastka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-14 min. w temp. 200°C
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz