poniedziałek, 30 grudnia 2019

Babka kawowa

Witam,
Dzisiaj coś dla kawowych smakoszy: bardzo puszysta, łatwa babka, która zdecydowanie broni się smakiem nawet wśród zróżnicowanych odbiorców. Zdecydowanie polecam na poczęstunek dla gości, i to nie tylko tych dorosłych.



Składniki (w temperaturze pokojowej):
200 g masła
190 g cukru (niepełna szklanka)
250 g mąki pszennej
4 jajka
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej + 50 ml mocnej zaparzonej kawy
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy lub migdały w kawałkach
szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z solą.
Masło ucierać przez ok. 1 minutę na najwyższych obrotach miksera aż będzie blade. Dodać cukier i cukier wanilinowy i miksować jeszcze przez kilka minut aż cukier się rozpuści.
Do masła dodawać po jednym jajku, ciągle miksując do połączenia składników. Razem z trzecim i czwartym jajkiem dodać po dwie łyżki mąki. Następnie wsypać resztę mąki i kawę rozpuszczalną oraz tę zaparzoną. Wymieszać. Dodać orzechy i wmieszać w ciasto. 
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy na babkę o średnicy 21 cm lub keksówki. 
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę (tak było w przepisie, choć u mnie po tym czasie ciasto było jeszcze zupełnie surowe, więc siedziało jeszcze pół godziny). 
Wystudzone ciasto można polać polewą lub posypać pudrem, jednak w takiej formie i tak jest smaczne.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz