poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Witam!
Od dawna miałam ochotę sprawdzić, czy róże z ciasta francuskiego i jabłek naprawdę są takie łatwe i dobre. I okazało się, że internety nie kłamią. A do tego są bardzo efektowne. Same plusy.




Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka
cynamon mielony 
mus jabłkowy

Wykonanie:
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Włożyć je do garnka, zalać odrobiną wody i zagotować, żeby trochę zmiękły. Wystudzić.
Ciasto rozłożyć i pociąć na 8-9 pasków. Każdy z nich posmarować niewielką ilością musu jabłkowego. Na to układać po 6 plasterków jabłka tak, żeby na siebie zachodziły.
Następnie zagiąć dół paska ciasta i zwinąć w różę.
Zwinięte róże poukładać w foremkach do mufinek. Piec ok. 20 min w temperaturze 190°C do zarumienienia ciasta. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz