poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Rogaliki krucho-drożdżowe

Witam,
Szybka przekąska na słodko. Rogaliki o lekko chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu z nadzieniem, jakie kto lubi, u mnie z dżemem owocowym. Polecam!





Składniki:
250 g mąki tortowej (2 czubate szklanki)
100 g masła
50 ml mleka (1/4 szklanki)
7 g drożdży instant
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
dżem, owoce lub czekolada

Wykonanie:
Masło rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier, szczyptę soli i mleko z masłem. Jajko ubić z cukrem i połączyć z resztą składników. Ciasto dobrze wyrobić aż nie będzie się kleiło do ręki i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt zbliżony do koła i pokroić na 8 części. W szerszym miejscu każdego z kawałków ułożyć po trochu nadzienia.
Kawałki zwijać od szerszego końca i zagiąć w rogalik.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nim rogaliki.
Piec w 200°C przez ok. 15 min do zarumienienia.
Po ostudzeniu można posypać pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz