środa, 12 kwietnia 2017

Mazurek

Witam,
Przygotowania przed Wielkanocą już ruszyły? Wielki Tydzień to już chyba najwyższy czas. Tak jak na przygotowanie mazurka. Jako, że w te święta się nie przepracuję, więc nie wykombinowałam nic nowego, podzielę się jedynie moim wypiekiem mazurkowym.




Składniki:
150 g margaryny
200 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
50 g mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
1 jajko
sól
500 g masy kajmakowej z puszki
powidła
czekolada gorzka
coś do ozdobienia (u mnie ziarna słonecznika i pisaki kolorowe)

Wykonanie:
Masło posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki i wszystko zagnieść na elastyczne ciasto. Niewielką część ciasta odłożyć, będzie na ranty. Następnie ciasto rozwałkować, najlepiej na papierze do pieczenia. Wyciąć prostokąt (lub inny kształt, co komu pasuje :) Z odciętych fragmentów można wyciąć foremkami do ciastek świąteczne kształty. Z pozostawionej części ciasta oraz skrawków pozostałych po wałkowaniu zrobić 8 wałków (po dwa na długość boku) i zawijać parami oraz nakleić na brzegi spodu. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Piec ok. 20 min. w temperaturze 200˚C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po ostygnięciu ciasta nałożyć cienką warstwę dżemu, na to masę kajmakową (lepiej ją trochę podgrzać, będzie się lepiej rozsmarowywała). Wierzch oblać czekoladą i ozdobić według uznania.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz