środa, 1 marca 2017

Ciasteczka orzechowe

Witam, 
Dzisiaj coś drobnego. Pomysł na zagospodarowanie pozostałych z zeszłego roku orzechów. ;) Ciasteczka są miękkie w środku, a z wierzchu mają twardszą skórkę, co daje wspaniały efekt. Z przepisu z innego bloga.




Składniki:
500 g mąki pszennej (4 1/3 szklanki)
150 g cukry pudru
70 g zmielonych orzechów włoskich (ok. 2/3 szklanki)
2 jajka
150 g masła
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
cukier wanilinowy

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Do masła dodać jajka i śmietanę i utrzeć. Następnie dodać zmielone orzechy, wymieszać, a później stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i wmieszać ją w ciasto.
W zwilżonych dłoniach zrobić kuleczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i lekko spłaszczyć.
Piec ok. 12 min. w temperaturze 190°C.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz