piątek, 30 grudnia 2016

Tort samochodzik

Witam,
Mój wpis wieńczący ten rok dotyczy mojego osiągnięcia, bo bałam się, że coś pójdzie nie tak, a to był torcik na urodziny mojego chrześniaka, więc chciałam, żeby było idealnie. Na szczęście wyszło super i wszystkim się podobało. Przyznaję, że jest z tym trochę zabawy, jednak warto!
Przepis zaczerpnięty ze skutecznie.tv




Składniki:
    Biszkopt:
6 jajek
ok. 150 g cukru (2/3 szklanki)
ok. 80 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
120 g mąki pszennej (1 szklanka)
     Krem:
500 ml śmietany kremówki
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania Śnieżki
     Lukier ozdobny:
kostka miękkiego masła (250 g)
500 g cukru pudru
aromat waniliowy
     Dodatkowo:
sok z cytryny + cukier + woda do nasączenia
dżem (u mnie jagodowy)
2 rzędy ciemnej czekolady

Wykonanie:
     Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać żółtka pojedynczo w odstępie ok. 30 s. Następnie do masą jajecznej dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
Dno lachy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 30 min, do suchego patyczka.
Żeby nie opadło, ciasto po wyjęciu z piekarnika ułożyłam do ostygnięcia na czterech szklankach do góry nogami. Trzymało się mocno papieru na dnie blachy utrzymało puszystość.
     Krem: Śmietanę przelać do zwilżonego wodą ganeczka i podgrzewać na małej mocy lub na małym gazie. Do śmietany wrzucić połamane czekolady i mieszać aż się rozpuszczą. 
Następnie odstawić do wystygnięcia, owinąć folią i wstawić na noc do lodówki (albo chociaż na kilka godzin, żeby było porządnie schłodzone).
Następnego dnia do śmietany dodać Śnieżki i ubić na sztywną pianę.
     Przekładanie: Ostudzony biszkopt należy przekroić na 3 blaty a następnie odciąć boki w ten sposób:
Żeby boczne części były równe, po odcięciu jednej strony, odcięty fragment należy przełożyć na drugą stronę i użyć jako szablonu. Ja dodatkowo ścięłam trochę boczne części, żeby dopasować do kształtu przedniej szyby samochodu. Następnie należy nasączyć blaty i przełożyć dżemem oraz kremem. Odcięte boki należy ze sobą połączyć i ustawić na wierzchu części podstawowej w ten sposób:
W tym momencie można zrobić koła. Rozpuścić ciemną czekoladę w kąpieli wodnej i wylać na papier do pieczenia. Kiedy czekolada będzie tężała, wyciąć kółka foremką do ciasteczek.
     Lukier ozdobny: Do miski włożyć miękkie masło i wsypać puder. Miksować na niewielkich obrotach. Dopiero, gdy masa będzie w miarę jednolita, można zwiększyć obroty i dodać aromat. Następnie przełożyć niewielką część masy do osobnej miseczki i pozostawić ją białą na szyby i światła. Do reszty dodać barwnik spożywczy i wymieszać na jednolitą masę.
Następnie kolorową masą obłożyć tort. Posmarować tylko cienką warstwę i schować do lodówki na 20 min, żeby stwardniała. Po wyjęciu torcik wyłożyć resztą masy lukrowej tworząc w miarę gładkie powierzchnie i znowu schować do lodówki. Białą masę przełożyć do strzykawki lub rękawa cukierniczego i dodać samochodzikowi szyby i światła.
Dokleić jeszcze wcześniej przygotowane koła i gotowe.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz