wtorek, 31 stycznia 2017

Kryzysek - odchudzony

Witam!
Dzisiaj pokaże ciasto, które robiłam już jakiś czas temu, ale to był świetny pomysł. Robiłam je dla większej ilości osób, z których kilka ma różne problemy zdrowotno-trawienne, więc taka odchudzona wersja sprawdziła się idealnie. I przede wszystkim smakowała każdemu. Spróbujcie więc, bo ciacho bardzo puszyste i mięciutkie, wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam!



Składniki:
2 szklanki mąki (po jednej mąki tortowej i pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
3/4 szklanki miodu (można zastąpić 1 szklanką cukru, ale miód to samo zdrowie)
3 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki oleju (w oryginale było 150 g masła, jeśli ktoś woli)
2 gruszki i 2 jabłka pokrojone w kostkę
1 szklanka niezbyt drobno posiekanych orzechów

Wykonanie:
Suche składniki połączyć ze sobą. Osobno jajka utrzeć z miodem. Do masy jajecznej dodawać stopniowo olej na zmianę ze składnikami suchymi. Na koniec dodać owoce i orzechy i delikatnie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki.


Piec ok. 50 min. w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).


Ewentualnie, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz