niedziela, 31 marca 2019

Chleb pełnoziarnisty

Witam,
Długo zastanawiałam się nad upieczeniem chleba, ale trochę się bałam. W końcu jednak znalazłam stosunkowo łatwy przepis, więc postanowiłam spróbować. Na razie tylko na drożdżach, ale wkrótce może spróbuję również na zakwasie. Przepis okazał się tak łatwy, na jaki wyglądał, a efekt okazał się przepyszny. Sami spróbujcie!



Składniki:
250 g mąki pszennej typ 450 (2 szklanki)
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 szklanki)
150 g pestek słonecznika (1 szklanka) + 3 łyżki do posypania
7 g drożdży instant
2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
1 płaska łyżka soli
1 łyżka miodu

Wykonanie:
Składniki na chleb wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie elastyczne. Następnie nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. 
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przerobić i wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. powierzchnię wyrównać i posypać słonecznikiem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec 10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do  200°C i piec 30 min.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz