Dawno nie używałam gruszek do wypieków, więc dziś ciasto z nimi w roli głównej. Polecam smakoszom kruchego ciasta!
Składniki:
300 g mąki pszennej (ok. 2 1/2 szklanki)
200 g margaryny
100 g cukru (niecałe 1/2 szklanki)
1 łyżka śmietany
1 żółtko
3 jajka
100 g miodu
200 g mielonych migdałów
gruszki z kompotu
ewentualnie cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę zagnieść z masłem, cukrem, śmietaną i żółtkiem. Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wylepić natłuszczoną tortownicę tworząc brzegi.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z miodem, dodać migdały i delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Masę jajeczną wyłożyć a spód. Rozłożyć połówki gruszek i lekko docisnąć. Brzegi można zagiąć lub pozostawić prosto.
Piec ok. godziny w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu można posypać pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz