poniedziałek, 7 marca 2016

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Witam Was, Kochani!
Rolada z bitą śmietaną była życzeniem mojego Kochanego, natomiast moją inwencją było dodanie pijanych wiśni. Wcześniej robiłam tę roladę z owocami i z galaretkami, ale dodać można, co tylko cię chce. Dodatkowo użyłam czerwonego barwnika do śmietany. A oto efekt:




Składniki:
5 jajek
150 g cukru pudru
100 g mąki (niecała szklanka)
300 ml kremówki
cukier wanilinowy
2 łyżeczki żelatyny
wiśnie z nalewki lub inny dodatek, bądź też nic
szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć ze 100 g pudru, białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z żółtkami. Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć. Przygotowaną masę wyłożyć na prostokątną formę wyłożoną papierem. Piec w temperaturze 190°C przez ok. 15 min. Po upieczeniu ciasto przełożyć na czystą ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia, zawinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia. 
Kremówkę ubić na sztywno z pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłej wody i przestudzić. Dodać do ubitej śmietany i delikatnie połączyć. W tym momencie dodałam też trochę barwnika spożywczego.
Po ostygnięciu ciasto rozwinąć, wyłożyć na nim owoce oraz bitą śmietanę i zawinąć w roladę. Wierzch oprószyć pudrem lub ozdobić śmietaną.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz