piątek, 31 stycznia 2020

Tartaletki z budyniem i owocami

Witam,
Dziś moja propozycja na poczęstunek dla gości, szczególnie z dziećmi. Tartaletki można zrobić nieduże, na jeden gryz, są kolorowe i trochę witamin dostarczają dzięki owocom, a budyń jest pożywny, więc same korzyści. Polecam!



Składniki (u mnie 13 tartaletek różnej wielkości, więc tradycyjnych na pewno wyjdzie więcej):
Ciasto:
200 g mąki tortowej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Budyń:
1,5 opakowania budyniu śmietankowego
500 ml mleka
3 łyżki cukru, jeśli budyń jest bez
40 g masła

Dodatkowo:
owoce
tłuszcz do wysmarowania foremek

Wykonanie.
Mąkę przesiać, dodać cukier i sól. Na to wyłożyć zimne masło i posiekać razem. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść. Schować do schłodzenia do lodówki na pół godziny. Foremki wysmarować tłuszczem.
Po 30 min ciasto wyjąć, rozwałkować i wykrawać kształty trochę większe od foremek, którymi wylepić foremki. Nakłuć ciasto widelcem.
Piec ok. 12 min do zrumienienia w temperaturze 180°C.
W tym czasie zrobić budyń na zmniejszonej ilości mleka, pod koniec dodając masło. Po wyjęciu tartaletek z piekarnika delikatnie wykładać je na kratkę. Lekko ciepły budyń przełożyć do ciastowych foremek i udekorować owocami.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz