czwartek, 28 lutego 2019

Babka karmelowa

Witam!
Ostatnio chciałam upiec coś innego, więc po przeszukaniu internetów znalazłam przepis na babkę karmelową. Wykorzystałam ją na poczęstunek, kiedy mieliśmy wizytę gości w pracy i bardzo dobrze się sprawdziła. Świetnie komponuje się z ciastkami korzennymi, więc pasuje na Boże Narodzenie, jako babka pasuje na Wielkanoc, a bez okazji też świetnie się spisze, więc polecam, bo jest bardzo uniwersalna!



Składniki:
200 g mąki pszennej (niecałe 2 szkl.)
1 budyń śmietankowy (80g)
5 jajek
100 g masła
350 g masy toffi z puszki
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczki proszku do pieczenia
czekolada na polewę lub gotowa jak w moim przypadku
ulubione orzechy (u mnie włoskie)
szczypta soli

Wykonanie:
Foremkę z tunelem lub keksówkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Masło roztopić i ostudzić.
Masę ocieplić w kąpieli wodnej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Na koniec dodać cukier i cukier waniliowy.
Masę toffi przełożyć do miski, dodać do niej rozpuszczone masło i wymieszać dokładnie. Dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budyń i wymieszać. Do ciasta przełożyć ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką. 
Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 min. w temperaturze 180°C.
Po wystudzeniu oblać polewą lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz