czwartek, 28 kwietnia 2016

Stefanka

Witam,
Dzisiaj smak z mojej wakacyjnej pracy w cukierni z czasów liceum. Trochę się bałam, czy wyjdzie mi takie dobre, ale kto nie spróbuje, ten nie je... ;)




Składniki:
Ciasto:
500 g maki pszennej (4 1/3 szklanki)
3/4 szklanki cukru
200 g margaryny
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:
3/4 l mleka
200 g cukru
6-7 łyżek kaszki manny
200 g margaryny
ewentualnie cukier wanilinowy

Polewa:
100 g czekolady
125 g masła lub margaryny

Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę i podzielić na 3 części. Każdą wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32x22 cm.
Piec na złoto przez ok. 15 min. w temp. 160-180˚C.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym oraz masłem. Odstawić z palnika, wsypać kaszkę i mieszać. Postawić na palnik i pogotować chwilę. Po ostygnięciu podzielić na 2 części i przełożyć ciasto.
Można dodać powidła.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz