poniedziałek, 5 września 2016

Mufinki ze śliwkami i kruszonką

Witam!
Sezon śliwkowy w pełni, więc i w moich wypiekach muszą się pojawić... ;) Tym razem w formie mufinek z kruszonką cynamonową. Cynamon może nie jest pierwszym skojarzeniem ze śliwką, jednak pasuje do niej idealnie, a dodatkowo ma znakomite działanie na nasz organizm, więc warto go przemycać po trochu... ;)



Składniki (w temperaturze pokojowej):
ok. 230 g mąki pszennej (2 szklanki)
ok. 200 g cukru (3/4 szklanki)
2 jajka
pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
3/4-1 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
owoce (ja dałam połówkę śliwki do każdej mufinki, ale z innymi owocami będzie pewnie inaczej)
Kruszonka:
100 g mąki (3/4 szklanki)
20 g masła
3 łyżeczki cukry
łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Mokre składniki, czyli jajka, olej, mleko połączyć trzepaczką. Dodać do nich składniki suche (przesiane) i wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia się składników.
Formę do mufinek wyłożyć papilotkami i wylać po łyżce-dwóch ciasta, na to kłaść owoce i przykryć ciastem do wysokości 3/4 wysokości papilotki.
Składniki na kruszonkę zagnieść na jednolite kruche ciasto i pokruszyć na drobno.
Mufinki posypać kruszonką. Piec ok. 25 min. w temperaturze 180°C lub do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz