poniedziałek, 5 września 2016

Beztłuszczowy jabłecznik

Witam!
Dzisiaj coś dla zdrowotności i sylwetki. Nic o odchudzaniu, a jedynie o odchudzonej wersji ciasta. Pyszne, zdrowe jabłuszka podane w cieście z mąki mieszanej, bez tłuszczu i z brązowym cukrem. Także polecam wszystkim, kawałek takiego ciasta nie zaszkodzi nikomu... ;)





Składniki:
2 jajka
ok. 115 g mąki pół na pół tortowa z pełnoziarnistą (1 szklanka)
75 ml mleka
90 g brązowego cukru (1/3 szklanki)
12 g proszku do pieczenia 
skórka z 1 cytryny
szczypta soli

Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Jajka, cukier, skórkę i sól zmiksować. Dodać mąkę, proszek oraz mleko i ubijać do połączenia składników. Dodać część jabłek do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto wlać do formy. Ułożyć na wierzchu plasterki jabłek, Ewentualnie posypać cukrem lub cynamonem.
Piec ok. 35 min. w temperaturze 180°C do suchego patyczka.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz