poniedziałek, 11 lipca 2016

Tort z bitą śmietaną i musem owocowym

Witam.
Torty robię na każdą możliwą okazję, choć nie wszystkie są tak samo smaczne. ;P Dzisiaj zaprezentuje tradycyjny, który robi furorę wśród członków mojej rodziny, ;) czyli tradycyjna bita śmietana i owoce.
Fotki są z dwóch różnych tortów, stąd różnica w zdobieniu. Dodatkowo jeden był z truskawkami a drugi z malinami, ale w tym wypadku różnicy nie widać. :) Zdjęcia tego z truskawkami (zdobiony różyczkami) niestety są kiepskiej jakości, bo robione telefonem, za co przepraszam... :/


Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
sok lub herbata do nasączenia
Mus owocowy:
ok. 500 g (w moim przypadku) malin lub truskawek
cukier lub miód do smaku
2 łyżeczki żelatyny
Bita śmietana:
500 mil śmietany kremówki
cukier
2 śmietan-fixy

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka oraz mąki i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać na nią ciasto.


Piec ok. 30-35 min. w temp. 180°C.
Owoce wrzucić do garnka i rozgotować. Dodać do smaku cukier lub miód. Jeśli owoce mają pesteczki, jak maliny, przetrzeć je przez sitko. Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłej wody, a kiedy spęczniej dodać do owoców i chwilę pogotować.
Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan-fixy i wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Dwa spodnie wysmarować ciepłym musem owocowym ( musi zastygnąć dopiero na cieście, bo ciężko będzie rozsmarować. Gdyby za szybko wystygł, należy rozgrzać go jeszcze raz i wtedy rozsmarować). Po ostygnięciu na mus wyłożyć bitą śmietanę zostawiając trochę do dekoracji. Układać biszkopty na siebie i ozdobić dowolnie.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz