poniedziałek, 11 lipca 2016

Cisto marchewkowe- wersja odchudzona

Witam po dłuższej przerwie...
Przez dłuższy czas byłam w delegacji, stąd brak nowych postów. Ale już wracam do bloga z nową energią.  ;) i na początek coś mniej tuczącego, bo nie można przesadzać. Pyszne ciasto marchewkowe, choć muszę przyznać, że wyszło mi trochę mało słodkie, więc posiłkowałam się dżemem, który rozsmarowałam na powierzchni. Przepis na blaszkę kwadratową.



Składniki:
260 g mąki pełnoziarnistej (2 szklanki)
2 i 1/2-3 szklanek startej marchewki (ok. 4 szt.)
5 jajek
4 łyżki miodu (tyle dodałam, choć poleciłabym więcej)
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
szczypta soli
dodatkowo orzechy, migdały lub inne

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodawać po jednym żółtku mieszając łyżką. Dodać mąkę, startą marchewkę, olej, miód, proszek oraz przyprawy i wymieszać. Wmieszać orzechy. 
Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem i przelać do niej ciasto.
Piec ok. 60 min. w temperaturze 160° C.
Smacznego!
przed upieczeniem

po upieczeniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz