czwartek, 5 maja 2016

Mufinki z budyniem

Witam,
Kiedyś, jak byłam u dziadka, jadłam takie mini babeczki z budyniem w środku (może to jakieś święconkowe było?). Chyba były one z ciasta piaskowego, ale wprost rozpływały się w ustach. Już wtedy powiedziałam sobie, że muszę coś takiego zrobić. Ale oczywiście moja pamięć pozostawia trochę do życzenia, więc dopiero z dużym opóźnieniem mi się udało je upiec. I wyszły naprawdę dobre, chociaż zrobiłam nieco inne niż pierwowzór. ;)


Składniki:
Budyń:
1 budyń śmietankowy
400 ml mleka
Ciasto:
230 g mąki pszennej (2 szkl.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru (1/2 szkl.)
150 g margaryny
170 ml mleka (4/5 szkl.)
2 jajka

Wykonanie:
Budyń ugotować w 400 ml mleka.
Masło rozpuścić z cukrem i wystudzić. Jajka wymieszać z mlekiem i dodać do masła. Połączyć z przecianą mąką i proszkiem do pieczenia. 
Foremkę na mufinki wyłożyć papilotkamii i nakładać ciasto do 1/3 wysokości. Na to wykładać po łyżce budyniu i zalać ciastem (nie do pełna).
Piec w temp 200° C przez ok. 20-25 min.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz