czwartek, 5 maja 2016

Ciasto herbaciane

Witam,
Może nie jest to dobry moment na ciasto herbaciane, skoro za oknem coraz cieplej i herbata przestaje być towarem pierwszej potrzeby. Choć może dla smakoszy herbacianych będzie to wyjście, żeby poczuć smak herbaty, a nie rozgrzewać się bez potrzeby. A jak nie, to może do spróbowania w innym czasie. 
Moją motywacją była inność tego ciasta od wszystkich tradycyjnych. To mi się w nim podobało i nie zawiodłam się na rezultacie, bo bardzo ciekawy smak. Polecam spróbować samemu! Zwłaszcza, że to na wąską foremkę keksową, więc akurat na spróbowanie. ;)




Składniki:
250 g mąki (2 1/5 szkl.)
250 ml mocnej czarnej herbaty
80 g masła
ok. 60 g orzechów włoskich
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (lub po prostu soku z cytryny)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ekstrakt i sól. Wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Ciągle miksując wlać ostudzoną herbatę i zmiksować do połączenia składników. Dorzucić posiekane orzechy i wymieszać.
Piec ok. 40-45 min w temp. 180°C.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz