czwartek, 28 kwietnia 2016

Jabłka w cieście serowym

Witam,
Dzisiaj coś troszkę innego... Co prawda przepis stary, ale tak w oczekiwaniu na owoce sezonowe jeszcze nasze pyszne zdrowe jabłuszka. A dla uzyskania odmiennego smaku jeszcze ser. Wyszło naprawdę super. ;P

Składniki:
250 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
250 g twarogu
250 g masła lub margaryny
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
4-5 jabłek
puder do posypania

Wykonanie:
Ser zmielić dwa razy, chyba że jest już zmielony.
Na stolnicy wymieszać mąkę, cukier wanilinowy i sól. Dodać masło oraz ser i zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
W tym czasie jabłka obrać i pokroić na ósemki.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować na grubość jak na pierogi. Szklanka wykrawać kółka. Do każdego włożyć kawałek jabłka i zakleić kawałek po bokach.
Piec ok. 20 min. w temp. 190˚C. 
Po wystygnięciu posypać mocno pudrem.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz