wtorek, 19 kwietnia 2016

Ciasto łaciate z gruszkami i mirabelkami z kompotu

Witam!
I znowu gruszki! Tym razem w towarzystwie... Ciągle jednak z kompotu, więc bardzo wilgotne, co nadaje ciastu niesamowity smak. Dodatkowo, nie mogłam się oprzeć, przed zrobieniem części ciasta o smaku orzechowym... Orzechowy to smak, który tygryski lubią najbardziej. I nawet Moje Kochanie stwierdził, że bardzo dobry placek (bo każde ciasto dla niego jest plackiem ;P). Polecam więc wszystkim!



Składniki:
350 g mąki pszennej (3 szkl.)
150 ml oleju (3/4 szkl.)
4 jajka
300 g cukru (1 1/2 szkl.)
150 ml kwaśnej śmietany (3/4 szkl.)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
110 g zmielonych orzechów włoskich (1 szkl.)
owoce
cynamon

Wykonanie:
Owoce trzeba najpierw wyjąć z kompotu i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mirabelki można pozbawić skórek i pestek (bo kompot robiłam z pestkami), łatwo odchodzą.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z sokiem z cytryny. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż się rozpuści, a piana będzie sztywna. Ciągle ubijając powoli dodawać żółtka i miksować do połączenia składników.
Do masy jajecznej wlewać stopniowo olej, a po wymieszaniu również śmietanę i połączyć wszystko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać stopniowo do masy, delikatnie mieszając tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta przełożyć do innego pojemnika, dodać zmielone orzechy i delikatnie połączyć. Obie części ciasta nakładać kleksami najlepiej w szachownicę albo w dowolne nieregularne wzory. na wierzch wyłożyć owoce i posypać cynamonem.
Piec ok. 45 min. w temperaturze 190˚C do suchego patyczka. po wyłączeniu piekarnika zostawić w ciepłym jeszcze przez ok. 5 min, a następnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz